Voimarinne triathlon 6.7.2014 - Puolimatka

Kesän helteet alkoivat juuri sopivasti Teemun triathlonurakan jatkuessa Sastamalan Voimarinteellä puolimatkan (1900m/90km/21.1km) merkeissä. Kilpaseuraksi oli valikoitunut tuttu brevettejä harrastava ja uintitaustan omaava Sampsa, liekö Teemulla ollut mielessä oman uintiajan parantaminen Sampsan peesissä? Torstainen koeponnistus Espoon Kaitalammella kuitenkin osoitti Sampsan uintinopeuden olevan liikaa ACT:n Tempokoneelle Sampsan uidessa selkää suunnilleen samaa vauhtia, mitä Teemulla oli vapaauinnin matkavauhti.

 

Koska kisapaikka sijaitsi sen verran kaukana ACT:n kotiluolasta oli tiimipalaverissa päätetty että edeltävä yö vietettäisin Suomen Tampereella. Kisaa edeltävä päivä kuluikin mukavasti kierrellessä paikallisia Lycraan erikoistuneita liikkeitä läpi ja tarttuipa mukaan Suomen Urheilupyörästä uusi tempokypärä Bellin Javelin, joka mainospuheiden mukaan oli ollut käytössä maanpinnalla tapahtuneessa nopeusennätyksessä. Bellin edeltäjä Giron Advantage 2 siirtyikin suojelemaan Sampsan pitkäksi kasvanutta frisyyriä ja leikkaamaan arvokkaita sekunteja pois Sampsan pyöräilyn loppuajasta.

Vaihtoalueella vallitsi rento tunnelma ennen kisaa.

Kisapaikalle saavuttiin sunnuntaiaamuna hyvissä ajoin 1,5h ennen kilpailun alkua ja kaksikko saikin valita vaihtoalueelta mieleisensä paikat, sillä numerot eivät tässä kisassa määränneet niitä. Sampsan huoltojoukoissa oli hänen tulevan vaimonsa lisäksi appiukko, joka oli pakannut mukaan maastopyöränsä, joten hän kävi koeajamassa juoksureitin tullakseen ilmoittamaan, että koko reitti olisi alamäkeä ja suurimmaksi osaksi hiekkaa. Juoksu suoritettaisiin 7km reitillä, joka juostaisiin 3 kertaan. Vaihtoalue saatettiin kunnialla kuntoon ja pojat menivät vilkaisemaan uinnin lähtöpaikkaa Riippilänjärven rannassa. Rannasta oli aika pitkä siirtymä vaihtoalueelle ja siirtymällä mm. kavuttaisiin portaita. Pojille selvisi mistä Voimarinne oli saanut nimensä, paikan sijaitessa jyrkän mäen harjalla. Pyöräily oli 22,5km suora edestakaisin. Etukäteen reitin skoutanneet Michaela ja Teemu olivat todenneet reitin olevan profiililtaan erittäin mäkinen. Foorumeilla oli pahimpia mäkiä kutsuttu rotkomaisiksi ja Satakunnan etappiajojen raateleva maalimäkikin kalpeni jyrkkyydessään näille Sastamalan Alpeille.

 

Uinti:

Uinnin lähtö tapahtui vedestä.

Uintiin ryhmittäydyttäessä huomasi Sampsa eturivissä potentiaalisen peesattavan ja Teemukin jäi hieman eturivin taakse hyvän peesipaikan toivossa. Lähtötorven soidessa pesukone käynnistyi Riippilänjärvessä hieman yli 100 paikalle kisaamaan tulleen käsiparin heiluessa. Sampsa sai oivan paikan kärkijoukosta, mutta Teemu jäi tapansa mukaan kärkijoukon ja ”pääjoukon” väliin, ollen liian hidas kärjelle ja hieman liian nopea pääjoukolle. Teemu ui soolona mieltei koko 2 kierrosta. Ennen kisaa oli Teemu kuullut kuinka kanssakilpailijat olivat spekuloineet uinnin olevan ylipitkä, koska viimeinen poiju oli yön aikana siirtynyt kauemmas alkuperäisestä paikasta. Reitin pituudelle saatiin varmistus Teemun noustessa maihin 10 - 15 ensimmäisen joukossa ja vilkaistessaan Garminia totesi uidun matkan olleen 2,25km ajan ollessa hieman alle 37 minuuttia.

Teemu nousee järvestä varmoin askelin rinnettä kapuamaan.

Sampsa oli rantautunut jo 30 minuutin kohdalla kärjen mukana, joten Teemulla olisi 7 minuuttia kirittävää. Vaihdossa Sampsan appiukko oli miltei hyökännyt saksien kanssa alueelle auttamaan Sampsaa märkkärin riisumisessa, niin vaikealta oli kireiden ja märkien lahkeiden pois saaminen näyttänyt. Kilpailijoiden paremmat puoliskot olivat kuitenkin saaneet miehen toisiin aatoksiin. Ensimmäisessä vaihdossa Teemu vietti Sääksin katastrofaalisten hitaiden vaihtojen opettamana siedettävän 1min 43sec ja Sampsa märkkäriepisodin jälkeen 3min 25sec.

 

Pyöräily:

Teemun uutuuttaan hehkuva kypärä pääsi heti tositoimiin.

Pyöräilyn ensimmäisen puoliskon menomatkalla Teemu nappasi useita päänahkoja ja vaihtoalueella tutuksi tulleen BMC:n Timemachinellä kurvailevan herran ajellessa perässä. Teemu yllätti uinnissa etumatkaa ottaneen Sampsan peltoaukealta imeskelemästä energiageeliä n. 35minuuttia pyöräilyn alkamisesta. Teemu oli painottanut Sampsalle energiatankkauksen tärkeyttä ja vannottanut miehen ottamaan 15min välein urheilujuomaa, ja geelin aina puolen tunnin välein, joten tätä taktiikkaa Sampsa toteuttikin kellontarkasti. Puolitoista kilometriä ennen kääntöpaikkaa kilpailua johtava triatleetti tuli vastaan ylämäessä ja Teemu arvioi kilpailun kärjen olevan n. 7 minuutin sisällä toisistaan. BMC mies, joka oli vaihdossa ilmoittanut tavoitewattiensa olevan Teemun kanssa samaa tasoa, rupesi osoittamaan väsymyksen merkkejä paluumatkalla Voimarinteelle ja entistä Vammalaa kohti käännyttäessä rupesi jo suurempaa rakoa syntymään Teemun ja tämän kilpailijan välille.

 

Paluumatkalla rupesi muitakin kilpailijoita näkymään ja vauhdin arsenaali oli erittäin kirjava, kun osalla kilpailijoista oli levykiekot ja tempokoneet ja jotkut ajoivat hybrideillä. Voimarinteen kääntöpaikalla Teemu kuulutettiin kilpailun 5. sijalle ja pyöräilyn 2. kierros pyörähti käyntiin. Teemu näki kilpailun johtajan suunnilleen samassa kohdassa kuin ensimmäisellä kierroksella ja päätteli että juoksu tulisi ratkaisemaan lopulllisen sijoituksen. Sivumyötäisessä tuulessa menomatka taittui mukavasti keskivauhdin ollessa n. 37km/h luokkaa, mutta paluumatkan sivuvastainen rokotti keskinopeutta ja pyöräilyn maaliin saavuttaessa Teemun keskinopeus oli 36,2kmh ja Sampsan n. 34kmh. T2 sujui Teemulta lennokkaasti, sillä olihan huoltojoukkojen painostuksesta NewBalancet varustettu pikanauhoilla ja lenkkarit sujahtivat sukkana jalkaan ilman tuplasolmuja, vaikka Teemun auringon pehmittämä pää meinasikin ensin selvitä puolimaratonin juoksemisesta pyöräilykengissä. Teemun vaihtoaika 36sec ja Sampsalla 58sec.

 

Juoksu:

Juoksun ensimmäiset kilometrit sujuivat molemmilta erittäin rivakkaa tahtia, olihan reitin ensimmäinen puolisko suurimmaksi osaksi alamäkeä. Kääntöpaikalla karu totuus kuitenkin paljastui ja seuraava 3,5km juostaisiinkin ylämäkeen, finaalina pururataa juostava 300m VoimaRINTEEN päälle, jossa maali ja toinen kääntöpaikka sijaitsivat. Sampsan Teemu näki ensimmäisellä juottopaikalla ja eroa oli n. 2,5km Teemun eduksi. Kilpailun kärki juoksi sen verran vahvasti, että Teemulla riittäisi hommia, jos mieli parantaa sijoitustaan. Seuraavan kerran kaverukset sattuivat samalle kohtaa reittiä Teemun juostessa alamäkeen ja Sampsan tullessa tuskaisen näköisesti ensimmäisen kierroksen loppuun käskien Teemua lopettaa hymyileminen, liekö syynä ollut juuri ohitettu tuleva appiukko joka jakoi elämänohjeita ylämäessä taistelevalle Sampsalle? Ensimmäisellä kierroksella kun reitillä oli vain kilpailun kärki oli tilanteen tarkkailu helppoa, mutta toiselle kierrokselle lähdettäessä oli reitti jo täynnä juoksijoita ja sijoitusten muuttumista oli todella hankala seurata. Reitillä oli 2 huoltopistettä jotka jakoivat juoman lisäksi märkiä sieniä, jotka tarjosivat hetkellistä helpotusta heinäkuiseen helteeseen.

Viilennystä kuumaan kisaan.

Viimeiselle kierrokselle lähtiessään Teemu kuuli huoltojoukkojen huutavan kilpailukeskuksen kääntöpaikalta, että tavoitteen 4:40 alitus olisi vielä mahdollista. Teemu vilkaisi kelloa ja arvioidessaan reitin jälkimmäisen puolikkaan nousua suhteessa jäljellä olevaan aikaan hän laittoi tossua toisen eteen. Viimeisen käännöksen jälkeen Teemu näki Sampsan hieman normaalia pidemmällä, joka kieli hieman vauhdin hidastumisesta. Teemu saapui vihdoin maaliin 5. sijalla ajalla 4:43:14, joten ensi kertaan jäi tavoite 4:40 alittamisesta. Toisaalta ylipitkä uinti toi hieman lohtua ajan ylitykselle ja tulihan vuoden takaiseen puolikkaan aikaan yli 24 minuutin parannus. Sampsa debytoi upeasti ensimmäisessä triathlonissaan ja saapui maaliin 11. sijalle ajalla 4:58:54. Kaksikko ei kuitenkaan tarttunut kisan jälkeen päivän ”supertarjoukseen” ensivuoden ilmoittautumisesta huokeaan 35€ hintaan, olihan lihasmuistissa vielä hetki sitten päättynyt Via Dolorosa.

Molemmat maalissa upean kisan päätteeksi.

Linkki tuloksiin: http://www.team226.fi/wp/wp-content/uploads/2015/02/2014voimarinne.pdf

 

Teemun seuraava triathlon haaste on 16.8. Ruotsin Kalmarissa Ironman (3,8km/180km/42,2km).