Tuukka ja Juha avasivat kauden Riihimäellä

Riihimäellä ajettiin 15.4 Bianchi Cupin avauskisa. Paikalle oli löytänyt 56 kuskia yleisen sarjan starttiin, vaikka osalle kilpakuskeista kisakalenterin löytäminen tuntuu olevan suuri haaste. ACT:n pojat olivat onnistuneet selvittämään tiedon paikasta ja ajankohdasta, saapuen paikalle hyvissä ajoin katselemaan tunnelmaa. Ensimmäinen ihmetys oli komea teltta toimittamassa kisakanslian virkaa parkkipaikan laidalla. Normaalisti kansliana iltakisoissa on toiminut farmariauton takakontti. Auton parkkeeramisen jälkeen ihmeteltiin vieressä ollutta Skodaa, jossa oli kyljet täynnä värikkäitä teippauksia ja katolla pyöräteline, joka ollaan aikaisemmin nähty vain Eurosportin pyöräilylähetyksissä. Mieleen hiipi ajatus, että tultiinkohan nyt hieman väärään paikkaan, kun kaiken lisäksi parkkipaikalla lämmitteli nopean, mutta kestävän näköisiä kavereita hirmuinen määrä. Enää ei kehdattu perääntyä, sillä meidät oli jo nähty. Ilmoittautumaan siis ja numerot juuri painosta tulleiden uusien ajoasujen selkään kiinni. Juha muistutteli Tuukkaa vielä päivällä tarvittavista hakaneuloista, mutta unohti itse pakata numeron kiinnitysvälineet mukaan. Onneksi järjestäjä oli tällä kertaa varautunut huolimattomiin paikalle saapuviin kilpailijoihin.

Varusteiden vaihdon jälkeen lähdettiin hakemaan hieman lämpöä Riihimäen viileässä illassa. Osa kuskeista lämmitteli näppärän näköisesti rullilla, onneksi omat rullat olivat jääneet kotiin, joten itsensä täydelliseltä nolaamiselta vältyttiin tällä kertaa. Lämmitellessä käytiin nopeasti illan taktiikka läpi --> katsellaan millaisilla takarenkailla muut kuskit ajelee ja koitetaan olla hölmöilemättä suuremmin sekä antaa niiden musta-vihreä asuisten huolehtia sopivasta vauhdista. Tässä vaiheessa olisi kiusallista ja kivuliasta kaatua sekä kaataa samalla kilpakumppaneita, haavojen nuolemiseen ei kannata käyttää Suomen lyhyttä kesää. Uudet vaatteetkin olisi kiva pitää koko kesän ehjänä.

http://act.sporttisaitti.com/@Bin/142752/1.jpg
Juha ja Tuukka lähtöviivalla. Ei hymyilytä yhtään Riihimäen illassa. Kuva: Riina

http://act.sporttisaitti.com/@Bin/142755/2.jpeg
Kaikki valmiina starttiin. Kuva: Riina

Lähtökarsinassa ihmettely jatkui, kaikki muut näyttivät naamasta ruskettuneille. Etelässä siis olivat selkeästi käyneet leireilemässä. Meidän leiri oli ajoittunut joulukuun kaamokseen ja pakkaseen Levin nihkeille laduille. Lisäksi talvella oltiin käyty kiertämässä Etelä-Suomen sohjoisia tykkilatuja suhteellisen ahkerasti ja koitettu noudattaa Petri K Leppäsen laatimaa treeniohjelmaa mahdollisimman tarkasti. Suomen aikaisen kevään ulkolenkkejä oltiin ajettu Leppäsen ohjeen mukaan selkä pystyssä, koska ensimmäinen tonni oli vasta täyttymässä. Jalkaa ei siis oltu totutettu vauhdikkaaseen ajoon vielä lainkaan.

Kisa lähti liikkeelle lyhyellä saattoajolla ja pian etuauton torvi soi kisan alkamisen merkiksi. Tykittely alkoi samantien. Pelin henki tuli heti selväksi, TWD Länkenin miehet määrää, muut vikisee. Pari miestä iskee kerralla, muut kaverit jarruttaa. Sovittu taktiikka unohtui saman tien, Juha ampaisi jarrumiehistä edelle takaa-ajoryhmään, kun takaa kuului komento; "menkää niistä Länkeneistä edelle". Vastatuuliosuudelle käännyttäessä sovittu taktiikka palautui kirkkaana mieleen --> katselemaan millaisilla renkailla ne muut ajelee, ennen kuin jalka on ajettu loppuun.

Vastatuuliosuudella oli pari loivaa mäkeä. Niihin tultiin melko hiljaa, vauhdin kiihtyessä mäessä. Vauhdin määrääjät yrittävät siis selkeästi syöttää happoa meidän ja muiden kilpakumppaneiden vauhtiin tottumattomille jaloille. Tässä vaiheessa viimeistään kaikille tuli selväksi, ettei kyseessä ole mikään leppoisa munkkikahviajelu. Ensimmäinen puolikas kierroksesta tykiteltiin myötäiseen aina reippaasti ja vastaiseen mäkiin rynkytettiin ikävästi.

http://act.sporttisaitti.com/@Bin/142758/3.jpeg
Isku. Kuva: Jari Birling

http://act.sporttisaitti.com/@Bin/142761/4.jpeg
Ja jarrumies. Kuva: Jari Birling

TWD Länkenin Tiainen ja Pökälä sekä CCH:n Kuuranne eivät tykänneet ajaa isossa porukassa ja poistuivat kohteliaasti paikalta näkymättömiin noin kisan puolessa välissä.

http://act.sporttisaitti.com/@Bin/142764/5.jpeg
Irtioton menoa. Kuva: Jari Birling

Kruunukaton kaksikko ei saanut organisoitua pienemmistä porukoista kunnon takaa-ajavaa ryhmää Länkenin miesten häiritessä ja CCH:n kaveritkaan eivät vetäneet omaa tietenkään kiinni, joten kolmikko paineli maaliin saakka irti. TWD Länkenin kaksikko pudotti viimeisellä kierroksella CCH:n Kuuranteen kyydistään. Maaliin tultiin siis järjestyksessä Tiainen, Pökälä, Kuuranne.

http://act.sporttisaitti.com/@Bin/142767/6.jpeg
TWD Länken syöttää happoa pääjoukon jalkoihin iskulla. Kuva: Jari Birling

http://act.sporttisaitti.com/@Bin/142776/7.jpeg
Juha matkustaa pääjoukossa. Kuva: Jari Birling

http://act.sporttisaitti.com/@Bin/142773/8.jpeg
Pääjoukon kärki maalin läheisyydesä. Kuva: Jari Birling

Juha ja Tuukka tulivat pääjoukossa maaliin. Tarvetta ei ollut tunkea sijoituksille, vaan tällä kertaa oltiin tyytyväisiä sijoittumiseen pääjoukon peräpäässä. Edellisestä startista oli kulunut aikaa jo yli 7 kk ja tästä saatiin hyvää oppia tuleviin startteihin sekä saatiin opetettua jalkaa kilpailemiseen ja vauhtiin. Tällä kertaa TWD Länken piti huolen siitä, että epämiellyttävää, mutta kehittävää rynkytystä riitti läpi koko kisan. Oli mukava huomata, että kovat kuskit eivät tule viikkokisoihin höntsäämään, vaan ajavat joukkueena tosissaan sekä tekevät kisaa. Luistimen nauhat tuntuivat olevan siis kireällä myös tämän "puulaakisarjan" pelissä. Perinteistä ohittelua maalijonossa näyttäisi tulosten ja kuvien perusteella mahdollisesti esiintyneen. Selkeästi räikeimpään tapaukseen T. Turunen puuttui isännän ottein, antaen hieman ohjeistusta tämän puulaakin toimintatavasta.

http://act.sporttisaitti.com/@Bin/142785/9.jpeg
Todisteita tapahtuneesta, epämieluisasta rynkytyksestä.

Tästä on hyvä jatkaa kohti kesää. Seuraava kilpailu olisi maanantaina 21.4 Porissa ajettava perinteinen kevätklassikko, Lattomeri-ajo. ACT, jopa maailmanluokan tiimiksi hehkutettu ja mainostettu joukkue, saa jalkeille ilahduttavan ison porukan avaamaan Maantie Cupin kautta ja tutustumaan Porilaiseen tuleen sekä tieverkoston kevätkuntoon. Toivottavasti tien pinnan kuntoa katsellaan ja todetaan hyväksi täälläkin riittävän korkealta. Myös kilpailujrärjestelyt Porin suunnalta kantautuvien huhujen mukaan ovat sikäläisen tavan mukaan ensiluokkaisia. Miesten kilpasarja 65 km matkalle starttaa viisi kuskia, mukana Tuukka, Juha, Jani, Risto ja Tommi. Naisten 50 km kilpailuun starttaa puolet ACT Ladies tiimistä, mukana Michaela, Lotta ja Maija.

Tulokset löytyvät Fillarifoorumilta. Lisää kuvia löytyy Jari Birlingin albumista.