Sääksi triathlon 14.6.2014 - Perusmatka

Alkukauden maantie- ja tempokisoissa viihtyneen Teemu T:n kauan odottama triathlonkauden avaus koitti vihdoin lauantaina 14.6. Sääksin miesten perusmatkalle (1500m/45 km/10km) oli ACT:n edustuksen lisäksi saapunut liki puolitoistasataa kolmoisatleettia. Paikalle saavuttiin hyvissä ajoin 2 tuntia ennen kilpailun starttia, jotta aikaa riittäisi varusteiden säätämiseen, kisainfon kuuntelemiseen ja verryttelyyn. Paikalla todettiin, että VR ei ollut yhtä säntillinen ja junien myöhästelyiden takia perusmatkaa edeltänyt sprintin SM:n startteja oli viivytetty 20 minuutilla että kauempaa tulleet kilpailijat ehtisivät mukaan, tämä luonnollisesti vaikutti myös  perusmatkan starttiin.

Kun oma vaihtopaikka oli kovassa tuulen tuiverruksessa saatu Teemua miellyttävään tilaan oli aika siirtyä rantaan, jossa lämpöjen jälkeen käsiin etsittiin ACT:n nimissä pyöräilevä Jonne, joka kilpaili valmentajansa joukkueen nimissä.

Jonne ja Teemu halusivat sulautua joukkoon Sääksin uimarannalla joten he valitsivat päälleen mustat neopreeniasut ja oranssit lakit.

Pakollisten yhteiskuvien jälkeen oli aika siirtyä etsimään otollista lähtöpaikkaa rannalta, joka oli oranssilakkisia märkäpukuihin pukeutuneita hulluja pullollaan. Startti sujui yllättävän rauhallisissa merkeissä ja pian Teemu siirtyikin pääjoukon keulan perään. Sopiva seurattava jalkapohjapari löytyikin, eikä suunnistamisesta tarvinnut näin pitää niin suurta huolta, kunhan välillä vilkaisi ettei oltu menossa ihan väärään suuntaan. Puolivälissä uintia oli nk. Australian exit, eli uintimatkan puolivälissä rantaudutaan ja juostaan lyhyt matka maalla. Tällä pyritään pidemmillä matkoilla saamaan verenkiertoa vähän raajoihinkin. Tässä vaiheessa Teemu saapui rantaan kolmantena. Toisella eli viimeisellä kierroksella ei Teemun edestä löytynytkään aaltoja halkovaa käsi- ja jalkaparia, joten oli tyydyttävä itse suunnistamaan ja ylläpitämään vauhtia. Kärkiporukka joka oli uinut Teemun takana lähes koko 2. kierroksen ahmaisi Teemun kiinni viimeisen käännöksen jälkeen ja taas oli peesiä tarjolla. Teemu rantautui toiseltakin kierrokselta 3. sijalla, jonka jälkeen juostiin ylös vaihtoalueelle.

T1:sessä(vaihtoalue uinnista pyöräilyyn) kului muihin kärkikavereihin verrattuna liikaa aikaa ja tästä tulikin hyvin kärkästä huomiota valmennusjohdolta. Vaihdosta Teemu tuli ulos muutaman sijan menettäneenä, jotka tuli kuitenkin kuitattua pyöräilyn ensimmäisellä 22 km kierroksella.

Lopulta Teemu sai pyörän ulos ahtaalta vaihtoalueelta ja kilpailu jatkuu.

Robin oli valistanut ACT:n maantiejoukkuetta Ulvilan etappiajoissa wattimittarin ylivertaisuudesta, ja tästä viisastuneena oli lähes koko kilpatiimi hommannut tehonmittausvälineet, joten sellainen löytyi myös Teemun takanavasta Powertapin muodossa. Triathlonkilpailussa se pääsikin ensimmäistä kertaa oikeuksiinsa. Ennakkoon oli FTP:stä laskettu Teemulle optimaalinen tehoalue, jota seuraamalla jäisi jerkkua vielä pyöräilyn jälkeiseen 10km juoksuunkin. Tästä tehoalueesta jäätiin hieman, mutta pyörä kulki silti odotettua paremmin, liekö syynä suotuisat keliolosuhteet? Pyöräilyn toisella kierroksella oli radalle päässeet jo lähes kaikki perusmatkan miehet ja naiset, joten selkiä alkoi tulla vastaan, josta kilpailuhenkisenä tunnettu Teemu sai vain lisää bensaa koneeseen. Pyöräilyn jälkeen vaihtoalueelle saavuttaessa oli kilpailun kärkikaksikko lähtenyt jo juoksemaan ja kuuluttajan kuuluttaessa eroksi 4 minuuttia oli todella tehtävä töitä, jos sijoitusta halusi parantaa. Pyöräilyn loppuaika oli 1:11:18 ja Garmin kertoi keskinopeudeksi 37,7km/h ja keskiwateiksi 278W, joka jäi hieman tavoitehaarukasta(282,5-315,4W).

 

T2:sessa(vaihtoalueella pyörästä juoksuun) vaihto sujui hieman edellistä paremmin. Tosin huoltaja oli jo viime kaudesta saakka yrittänyt kaupata Teemulle pika-kengännauhoja, jotta turhaa aikaa ei kuluisi juoksukenkien sitomiseen. Ehdotusten ollessa hyvässä muistissa kuului katsojana olleen henkilön suusta kysymys ”eikö ne saa käyttää pika-kengännauhoja?”, tästä kuultaisiin jälkikäteen.

Pyöräilyn jälkeen lähes autiolla vaihtoalueella oli hyvin tilaa solmia juoksutossujen nauhoja.

Juoksu lähti rullaamaan hieman tavoitevauhtia kovempaa, ensimmäisen kilometrin tahdin ollessa 3:45min/km. Teemun ovelana ajatuksena oli pitää yllä kovaa vauhtia niin kauan kun katsojia oli läsnä ja näyttää näin vahvalta. Reitti oli suurimmaksi osaksi loivaa alamäkeä ensimmäisen 5km:n ajan, jonka jälkeen käännyttiin juoksemaan samaa reittiä takaisin. 4 minuutin kaula kärkikaksikkoon osoittautui liian suureksi palaksi ja kaksikko ravasikin vastaan n. 500 metriä ennen kääntöpaikkaa ja yläfemmat heitettiin kilpakumppaneiden kanssa. Kääntöpaikka sijaitsi lähellä Rajamäen keskustaa, josta aikaisemmin keväällä oli startannut myös ACT:n maantiecup-kalenterissa ollut Nurmijärvi GP. Paluumatkalla n. 6-7km kohdalla alkoi kilpakumppaneita tulla todenteolla vastaan ja kannustushuutoja heiteltiin puolin ja toisin, kilpailussa olikin aivan mahtava tunnelma kilpailijoiden kesken. 600 metriä ennen maalia oli käännös kilpailupaikkana toimineen Sääksin uimarannan parkkipaikalle, ja tässä mutkassa seissyt katsoja huikkasi Teemun tiedusteluun takanatulevista, että ”voit vaikka kävellä ei sieltä ketään tule”. Teemu päätti kuitenkin varmuuden vuoksi suorittaa maalintulon juoksuaskelin yleisön edessä. Maalissa kello pysähtyi aikaan 2:18:11, ja jälkeenpäin liian löysäksi todettu tavoite 2:30 alittamisesta oli murskattu melkein 12 minuutilla.

Kevein askelin taittui kympin juoksu alle 40 minuutissa uinnin ja pyöräilyn päätteeksi.

Palkintojenjaossa Teemu huomasi että olisi kannattanut juosta vielä vähän kovempaa, sillä voittajalle ja toiseksi tulleelle oli tarjolla luonnollisesti paremmat palkinnot.

Jonne kärsi hieman vaikeuksista matkan aikana, mutta taisteli itsensä tyylikkäästi maaliin hymyssäsuin tuuletellen sijalla 57.

 

Tulokset:

http://www.championchip.fi/tulospalvelu/8ce478a2-35e0-4142-a71a-813680a307ed/Perusmatka+M+(kuntosarja)

 

Seuraava triathlonkoitos on Teemulla edessään heinäkuun alussa, jolloin vuorossa on Voimarinteen puolimatka (1900/90/21,1).