Kråkön Bianchi Cup 7.8 – Kovavauhtinen tasamaakisa merellisessä maisemassa

ACT:n Porvoon osastossa Ismo ja Juha miettivät keväällä lenkkeillessään merellisellä Kråkön saarella, paikan olevan ihanteellinen järjestää vaikkapa pienimuotoinen pyöräkilpailu. Lähes ympyrän muotoinen reitti, vain yksi merkittävä risteys ja saaren liikenne olisi helppo ohjata kulkemaan reitin suuntaisesti, jotta vastaan tulevia autoja olisi mahdollisimman vähän. Kråkön lenkki on muotoutunut porvoolaisille vakiolenkiksi ja turhapa tätä hyväpintaista ja maisemiltaan miellyttävää lenkkiä on omana tietonaan pitää. Ismo ja Juha olivat näyttäneet osalle ACT:n kuskeista salaisen lenkkireitin kesäkuun Porvoon yhteislenkillä. Ja taisivatpa lenkkiseuralaiset, jotka ovat tottuneet enemmän Keski-Uudenmaan hienoihin peltomaisemiin, jopa tykätä reitistä, meren näkyessä useammasta kohtaa.

Niinpä puuhakas Ismo rupesi selvittelemään mitä kilpailun järjestäminen oikein vaatisi. Juha oli edellisenä kesänä uskaltautunut ajamaan muutamaan Bianchi Cupin – iltakisaan ja niinpä ajateltiin tutkia hieman tämän mukavan viikkokisasarjan kalenteria. Nopean tutkimisen jälkeen, kesän tiistai-illat näyttivät olevan jo varattu täyteen, tilaa oli enää pimeissä syyskuun tiistai-illoissa. Ledien valossa ajettavaa maantiekisaa pidettiin liian erikoisena.

Ismo oli kuitenkin yhteydessä Bianchi Cupin organisaattoriin, T. Turuseen ja tiedusteli, josko ensi kesänä voitaisiin ajaa Kråkössa Bianchi Cuppia. Turunen ehdotteli, että voidaan ajaa myös torstaina kisaa ja niinpä vuorotyöläiset Ismo ja Juha rupesivat katselemaan vuorokalenterista vapaita torstai-päiviä. Pari vapaata torstaita löytyi, mutta ensimmäisellä vaihtoehdolla oli jo samalla viikolla maantiekisa tiistaina Kouvolassa.

7.8 oli toinen vaihtoehto ja samalla viikolla huomattiin olevan Porvoossa myös maastossa Bianchi Cuppia sekä edeltävänä sunnuntaina tiedettiin olevan Porvoon Kuntoajo. Siihen ryhdyttiin valmistautumaan järjestelyjen suhteen, olisihan viiden päivän aikana perinteikkäässä pyöräilykaupungissa kolme tapahtumaa.

Kisoissa tarvittavaa etuautoa ajamaan saatiin kokenut mies omasta takaa. Tiimin sporttipäällikön punainen, pieni Hyundai on tuttu näky etuautohommissa ja Vuelta Vantaan innokkaana järjestelijänä tunnettu Euro, oli helppo houkutella mukaan kisajärjestelyihin. Ismo sai palkattua mukaan myös moottoripyörän, jonka CV:ssä oli useampia Porvoon Ajojen moottoripyörätehtäviä.

Asukkaiden suhtautuminen pyöräkilpailuun, joka kulkisi useiden talojen etupihalla, arvelutti hieman. Ismon ja Juhan Kråkössa asuva työkaveri arveli pyöräkilpailun olevan mukava lisä kylän vilkkaaseen viikko-ohjelmaan, joka on aiemmin sisältänyt viikottaisen kahvakuulailun ja kalastamisen.

Työkaveri saatiin huijattua risteysvahdiksi ja opastamaan ruotsinkieliset autot ajamaan reitin suuntaisesti ja niinpä Riinan vastuulle jäi ainoan risteyksen helpompi osuus, eli vastaantulijoiden pysäyttäminen pyöräilijöiden lähestyessä, jotta pyörillä voidaan kurvata vauhdikkaasti risteyksen läpi, hieman vastaantulijoiden kaistaa lainaten.  Myös useat muut ACT:n jäsenet lupautuivat toimitsijatehtäviin ja ottamaan ilmoittautumisia vastaan. Ja pari kameraakin saatiin kuvaamaan tapahtumasta todistusaineistoa.

Kråkön kaikki postilaatikot laputettiin edeltävällä viikolla sekä kisaa edeltäneenä päivänä, jotta asukkaat tietäisivät pyöräilykisasta ja osaisivat välttää turhaa liikennettä. Tiettävästi infotekstin ruotsinkielinen osuus oli herättänyt hieman hilpeyttä saarelaisten keskuudessa.

Kisapäivä koettaessa riitti jännitettävää, että löytääkö Eteläisen Suomen alueelta kuinka moni kisakuski tiensä merelliseen Kråköseen, vai meneekö ajaminen ACT:n jäsenten väliseksi kilpailuksi?

Junioristarttiin ilmestyi neljä kilpailijaa ja kaikki olivat yksinään omassa sarjassa. Kovin kiire kiertää kilpailureitti oli Akilleen Joakim Nordströmillä.

Nordström vauhdissa ja kyläläinen ihmettelee huimaa vauhtia. Kuva: Mikko Härmä

CCH Nishiki Racing Women Venla Hirvenoja kiersi myös vauhdikkaasti Kråkön saaren kahteen kertaan, sateesta huolimatta. Kuva: Mikko Härmä

Nuori CCH:n Lasse Mikkola puristi tiukasti yhden kierroksen. KorsKan Emil Ijäs kaatui harmillisesti sateen liukastamalla reitillä ja keskeytti. Kuva: Mikko Härmä

Junioreiden tulokset:

M-10 (1 kierros n.6,5 km)
Emil Ijäs, KorsKa DNF

M-12 (1 kierros n. 6,5 km)
1. Lasse Mikkola, CCH 16.16.

N-14 (2 kierrosta)
1. Venla Hirvenoja, CCH 27,25.

M-14 (2 kierrosta)
1. Joakim Nordström, Akilles 23.32.


Yleisen sarjan starttiin löysi tiensä 30 kuskia, vaikka Hämeenlinnan Ahveniston mäkisellä moottoriradalla kilpailtiin samaan aikaan Koh-i-Noor –ajoissa. Tämän päällekkäisyys huomattiin ikävä kyllä vasta pari viikkoa ennen sovittua kilpailupäivää ja varmasti moni kilpailija oli harmillisen valinnan edessä, kilpaillaanko merellisellä tasamaalla vai raatelevan mäkisellä moottoriradalla?

ACT laittoi viivalle Tommin, Ismon ja Juhan. Teemukin ilmoittautui kisaan ja otti numeron, mutta valitteli lämmittelyn jälkeen, ettei ole terävimmässä iskussa ja siirtyi toimitsijan tehtäviin, valmistautuessaan ensi viikonloppuna Ruotsissa kilpailtavaan täysmatkan triathlonkisaan. Juha tosin epäili pupun tulleen säämiskään, Teemun nähtyä pari kovaa jalkaparia saapuneen Lahden suunnalta. Risto oli flunssassa, Tuukka väsyksissä kovasta valmistautumisesta ISM –kisaan ja Jani oli kannustusjoukoissa. Joukkuetaktiikaksi oli valittava, ”yritetään pysyä porukassa”, sillä tiimin mittareiden mukaan isoja watteja pisimpään pyörittävät jalkaparit eivät olleet lähtöviivalla.

29 jalkaparia saateltiin liikkeelle. Kuva: Mikko Härmä

Juha, Ismo ja Tommi ovat valmiina kylmään kyytiin. Kuva: Mikko Härmä

Vapaan vauhdin alettua, lähti CK Masterin aktiivisella jalalla Kråköseen saapunut Pursiainen pitämään hirmuista vauhtia. Meren lähestyessä, Juha lähti opastamaan kilpailijoita reitillä. Juha ei halunnut jauhaa siteissä ollutta jalkaansa tyhjäksi ja kun kukaan muukaan ei vetotöihin halunnut ryhtyä, Tommi iski miehekkäästi irti ja vauhtia saatiin taas lisää. Pelin henki tuli ensimmäisellä kierroksella ACT:n pojille selväksi, reitillä oleviin, hollantilaisen mittapuun mukaan isoihin mäkiin iskutettaisiin vahvojen jalkaparien toimesta ja kiva leikki; ”kuka tippuu seuraavaksi” jatkuisi, kunnes kaikki kierrokset olisi ajettu.

Juhalla oli aikaa rapsutella nenää pienessä suvantovaiheessa. Kuva: Aridani Paulin

Reitin ainut risteys otettiin tarkasti. Tien pinta kuivui onneksi nopeasti pienen sateen jäljiltä. Kuva: Mikko Härmä

Ismo on hyvin mukana. Kuva: Mikko Härmä

CCT:n hallitseva M-30 Suomen mestari Huovilainen yrittää. Kuva: Aridani Paulin

Juha puristaa. Kuva: Aridani Paulin

Tommi valvoi peräpäätä ja ajoi kuuluisan jojon päässä. Kuva: Aridani Paulin

Tiukkaa puristusta. Kuva: Aridani Paulin

Vahvat ketjunpyörittäjät yrittävät omille teilleen ja jättää muun ryhmän. Kuva: Mikko Härmä

Jahti käynnissä ja jarrumies seuraa varjona IK-32 vahvaa Hirvosta. Kuva: Mikko Härmä

Ismo joutuu puristamaan tiukasti pysyäkseen porukassa. Kuva: Mikko Härmä

Ja kierrosta myöhemmin mentiin näin. Kuva: Mikko Härmä

Yritystä, yritystä… CCT:n Birling heiluttaa tahtipuikkoa. Kuva: Aridani Paulin

Järjestelyjä hoitanut Ismo jaksoi kovaa kyytiä 4 kierrosta ja oli tyytyväinen suoritukseen. Tavoitteena oli pysyä kyydissä kaksi kierrosta. Kuva: Aridani Paulin

IK-32 vuoro yrittää. Kuva: Aridani Paulin

Yleisöä sekä kannustusta riitti reitin varrella. Kuva: Aridani Paulin

Reitin raatelevassa HC –nousussa. Kuva: Mikko Härmä

Tommi ajaa hyvävoimaisena ja tyytyväisenä menon rauhoituttua hieman pääjoukon valmistautuessa massakiriin. Myös ajolinjat alkoivat löytyä ja jarruvaijerit pysyivät paremmin löysällä. Kuva: Mikko Härmä

Viimeistä käännöstä lähestyttiin tämmöisissä asetelmissa. Vaikka aktiivista yritystä irtaantua pääjoukosta riitti läpi koko kisan, mitään maaliin saakka kestävää ryhmää ei päässyt syntymään. Kovissa liemissä keitetyt TWD-Länkenin miehet onnistuivat luikahtamaan hyvissä asetelmissa viimeiseen risteykseen. Kuva: Mikko Härmä

Juha onnistui myös livahtamaan kohtuullisissa asetelmissa viimeiseen risteykseen, vaikka oli joutua piikkiin liian aikaisin. Kuva: Mikko Härmä

Maali lähestyy. Kuva: Mikko Härmä

TWD-Länkenin Roope Nurmi tuulettaa näyttävästi voittoaan. Juha arkaili hieman kirin avaamisensa kanssa ja oli maalissa 5. Tommi arveli kuuden ajetun kierroksen jälkeen, että kaikki löytävät maaliin ja löysi hienosti tilaa massakirissä, ylittäen lähes näkymättömän maaliviivan 12. nopeimpana. Kuva: Aridani Paulin

Tulokset:

 1. Roope Nurmi, TWD-Länken, Elite 1:00:45
  2. Mikko Paajanen, TWD-Länken, Elite s.a.
  3. Riivo Schumann, Extreme sport, Elite s.a.
  4. Ville-Pekka Reponen, IK-32, Elite s.a.
  5. Juha Parviainen, ACT, Kilpa s.a.
  6. Mika Kariluoto, harraste s.a.
  7. Tuomas Tirkkonen, CCH, Kilpa s.a.
  8. Ville Hirvenoja, CCH Kivenlahden pyörähuolto, M-18 s.a.
  9. Ville Kantola, IK-32, Kilpa s.a.
  10.Tommi Spring, CK-master, Kilpa s.a.
  11. Harri Korpi-Kokko, CCH, M-40 s.a.
  12. Tommi Koskinen, ACT, Kilpa s.a.
  13. Mikko Auvinen, IK-32, Kilpa s.a.
  14. Marko Saukko, CCH, M-40 s.a.
  15. Antti Korpi, IK-32, Elite s.a.
  16. Lasse Huovilainen, CCH, Elite s.a.
  17. Mika Häkkinen, Akilles, M-40, s.a.
  18.Petri Harjamäki, Cyclovision Rush Racing, M-40 s.a.
  19. Jaakko Antikainen, CCH, M-40 s.a.
  20. Timo Laru, CCH, Kilpa s.a.
  21. Daniel Dobrin, CCH, Kilpa s.a.
  22.Lasse Torpo, CCH, M-40 s.a.
  23. Keijo Hirvonen, IK-32, Elite s.a.
  24. Niki Birling, CCT, Elite s.a.
  25. Ville Pursiainen, CK-Maste, Elite s.a.
  26. Samuli Kyyrönen, Cyclovision Rush racing, Elite 1:00:55
  Ismo Raatesalmi, ACT, Kilpa DNF
  Juho Ala-Peijari, CCH, Kilpa DNF
  Jani Ihalainen DNF
  Teemu Törmälä, ACT, Kilpa DNS

 

Kisan jälkeen kilpailijat vaikuttivat tyytyväiselle yleisöystävälliseen sekä vauhdikkaaseen reittiin. Yleisöä oli löytänyt reitin varteen mukavasti. Keskinopeus kilpailussa oli n. 43,4 km/h. Porvoo todisti jälleen olevansa pyöräilykaupunki ja myös viikkokisat näyttävät ihmisiä kiinnostavan.

Kyläläiset kyselivät taistelun tauottua, että ”milloin on seuraava kilpailu Kråkön ympyrässä?” ACT:n puolelta luvattiin yrittää ensi kesänä uudestaan ja ehkä silloin muistetaan ottaa mukaan, kilpailijoiden iloksi, myös alkuperäisen suunnitelman mukainen, maaliviivaksi tarvittava valkoinen teippirulla…

Ajo oli jälleen siistiä ja kovana pysynyt vauhti varmisti sen, että pääjoukko pysyi suurimman osan ajasta hienosti omalla kaistalla. Kilpailun aikana vastaan tuli kaksi autoa ja ainut kuumottava tilanne tuli, kun irti ollut koira vaihtoi katselupaikkansa tien toiselle puolelle juuri etuauton edestä.

Lisää kuvia löytyy tästä ja tästä

Alla Juhan kuvaama video