Korso 96 MTB Marathon 8.6.2014

Legendaaristen Porvoon ajojen kanssa samaan aikaan järjestettiin hieno Korso 96 MTB marathon jossa oli tarjolla matkoja 32km, 64km ja tapahtuman nimen mukainen 96km. Lisäksi oli nuoremmille kuskeille tarjolla vielä Mini Marathon pituudeltaan 10km. ACT:ltä lähtivät 64km matkaa kiertämään Antti, Janne, Tommi ja Ismo.  64km matkalla reitti ajettaisiin kahteen kertaan.

 

Aamulla rullaillessa pyörällä tapahtumapaikalla oli vielä jonkin verran sateen uhkaa ilmassa. Yöllä oli ilmeisesti vähän sadellut. Edellisenä sunnuntaina Antti oli käynyt ajamassa reittiin tutustumisajon, ja silloin keli oli mitä mainion. Sateella reitti muuttuisikin jo muutamaa astetta teknisemmäksi, vaikka mistään kovin teknisestä reitistä ei olekaan kyse. Pikemminkin nopeasta ja hienosta baanasta. Ahdasta ainakin lähtölaukauksen jälkeen reitillä tulisi olemaan, sillä ennakkoon oli ilmoittautunut 600 kuskia.

 

Jannella oli varustuksena kevyt kuituinen isopyöräinen maraton-täpäri, Ismolla enemmän alamäkeen sopiva pitkäjoustoinen enduro-täpäri, Antilla jo auttamatta mennyttä maailmaa edustava 26”-kiekoilla varustettu xc-täpäri ja Tommilla isopyöräinen jäykkäperä. Foorumispekulaatioissa takajäykkää isopyörää oli sanottu nopeimmaksi laitteeksi reitille.

 

Lähtölaukauksen kaiuttua mentiin pari kilometriä etuauton perässä yleisiä teitä pitkin. Jo lähdössä tuntui ahtaalta kun useampi sata kuskia yritti änkeä samalle väylälle.  Aikamoista asemien hakemista oli auton perässä asvalttitiellä ajelu, kun miltei jokainen halusi päästä hyviin asemiin metsäpolun alkaessa.

Lähdön hetki on koittanut. Kuva: K. Tukiainen.

Alun etuauton perässä ajelun jälkeen siirryttiin hiekkatielle. Kuva: Emil Eklund.

Kärkeen asettuivat Toni Tähti, Kusti Kittilä, Jeremias Holmberg, Henri Ojala, Jari Heinikainen, Samuli Visuri ja Samuel Halme. Asvalttitieltä jatkettiin kovapohjaiselle hiekkatielle jossa vauhtia oli reilusti. Hiekkatien jälkeen alkoi varsinainen polkuajo, jossa olikin sitten ahdasta... Takaa tulevia kuskeja yritti sieltä täältä oikoen päästä eteenpäin kun polku oli tukossa edellä ajavista. Aika nopeasti alun suma kuitenkin purkautui ja osallistujat jakaantuivat tasaiseksi letkaksi polulle.

 

Polku oli tyypillistä melko vähän kiviä ja juuria sisältävää kangasmaastobaanaa joten keskituntinopeus tulisi olemaan varsin kova. Hienoa ja vauhdikasta. Asvaltti- ja hiekkatiesiirtymiä on hankala välttää tällaisella reitillä, joten niitä oli arviolta 30-40% reitistä. Siirtymillä monet pitivätkin kovaa vauhtia ja mentiin maantieltä tutuilla letkoilla peesissä. Harmittavasti osa siirtymillä vauhdikkasti menneistä tulivat sitten selkä edellä vastaan kun alkoi taas polku ja teknisemmät osuudet.

Tommi nopeassa kangasmaastossa. Kuva: Ari Alanko.

Reitin vähän pidempi nousu tapahtui nousemalla Kulomäen täyttömäen rinnettä ylös. Muutoin reitillä ei ollut pitkiä nousuja kuten esimerkiksi Tahkolla. Täyttömäen huipulle saakka ei kiivetty vaan noin 2/3 nousun jälkeen käännyttiin päästelemään alamäkeen.

Täyttömäen nousua, perällä vilahtaa Antti. Kuva: K. Tukiainen.

Ismon endurolla mäet noustaan kevyesti mutta hapokkaasti. Kuva: K. Tukiainen.

Reitin loppupuolella oli muutama pehmeämmässä kunnossa ollut paikka, jossa tahtoivat renkaat lipsua ja ajolinjat mennä leveäksi. Loppupuolelle oli myös tehty hieno alumiininen silta, ja aivan loppuosa reitistä menikin sitten hienoa Suomen ensimmäistä merkittyä maastopyörärataa, Vierumäen XCO rataa. Maalialueelle tultaessa oli alamäki ja hieno kallistettu bermi joka päättyi pieneen droppiin.

Radan loppuosan hienoa pätkää joka kulkee Vierumäen XCO radalla. Kuva: K. Tukiainen.

Ensimmäisellä kierroksella Antilla kulki kohtalaista vauhtia siihen nähden että pyöräkilometrit oli viime kuukausina kerätty lähinnä maantieltä. Ajorytmi alkoi alun haparoinnin löytyä mutta puolen välin etappia lähestyttäessä vierailulle alkoivat tulla tutut krampit. Onneksi Antti oli edellisistä kerroista viisastuneena varautunut ja takataskusta löytyi pussillinen merisuolaa jolla krampeista pääsi nopeasti eroon. Ensimmäisellä kierroksella ei tarvinnut ajaa yksin, mutta 32km kohdalla huoltopisteelle pysähtyi pidemmäksi aikaa useampi vauhdinpitäjä ja yksi heistä keskeytti. Antin täytyi lähteä jatkamaan matkaa yksin.

 

Toisella kierroksella Antille tulikin sitten lähinnä selkiä vastaan, ja vauhdinpito tuntui vaikealta. Alun kovan menon jälkeen alkoi vauhtikin hiipua energiavarastojen ehtyessä. Toisella huoltopisteellä oli onneksi tarjolla geeliä joten tarjoilu pelasi erinomaisesti. Näillä Antti sitten maaliin asti. Lopussa muutama haparointi johti vielä puun kanssa nojailuun sekä yhteen lievään tangon yli poistumiseen pehmeään pusikkoon kiroilun kera joissa tuhraantui arvokkaita sekunteja.

 

Kaksi viikkoa aiemmin ajetusta Aulanko MTB-kisasta viisastuneena Janne päätti lähteä liikkeelle rauhallisemmin. Alun ruuhkien jälkeen Jannen alkukauden kuntoa vastaava vauhti alkoi löytyä ja ensimmäinen kierros sujui ongelmitta. 32km kohdalla huoltoon pysähtyessä ohi pyyhälsi kymmenkunta ukkoa, joukossa oman seuran Ismo.

 

Hetken aikaa yksinajelun jälkeen Janne saavutti huollossa ohi menneet lajitoverit ja liittyi letkaan. N. 50km ajon jälkeen Janne erkani ryhmästä orastava loppukiri mielessään. Toiseen kertaan Kulomäen  täyttömäen päälle nouseminen sai reidet huutamaan hoosiannaa ja loppumatka kukkulan jälkeen olikin melko takkuista maaliin saakka.

 

Ismo valitteli hieman enduronsa soveltuvuutta tällaiselle nopealle xc-reitille jossa oli paljon nopeita siirtymiä. Pyörän ominta alaa olevat alamäkipätkät olivat valitettavan vähissä... Ismon ajotekniikka on varsin mainiossa tikissä, mutta siirtymille kaipaili lisää vauhtia. Siirrymillä ohi painelleet olivat aina tukkeena maaston jälleen alkaessa.

 

Tommi oli liikkeellä jäykkäperäisellä isopyörällä ja valitteli maalissa selkäänsä. Ainakin tuntuu siltä että on ajettu... Tommilla puolestaan piisasi vauhtia hyvin siirtymillä mutta kaipaili vauhtia lisää maastoon teknisiin pätkiin.

 

Seuraavaksi Jannen ja Ismon matka jatkuu kohti Tahkon maastoja. Aiemmin Jannen kalenterissa ollut Laajavuori MTB Marathon jää väliin perhejuhlien vuoksi. Antin osalta maastokalenteri on auki, samoin Tommilla. Tämä ei varmastikaan jäänyt kauden ainoaksi maastotapahtumaksi.

 

ACT:n sijoitukset maalissa: Antti 42., Janne 76., Ismo 78. ja Tommi 103. Podium-sijoitukset jäivät tällä kertaa kaukaiseksi haaveeksi mutta tämä oli hyvää harjoitusta josta on hyvä jatkaa eteenpäin. Sekä teknisempää ajotreeniä että siirtymävauhtia tarvitaan lisää.

 

Erinomaisesti järjestetty kisa josta kiitokset järjestevälle seuralle Korson Kaiulle.

 

Tulokset: http://www.tulospalvelu.profiili.fi/SIRA_Files/downloads/SAAPUNEET/2014/korso_8.6.htm

 

GPS-jälki reitistä:

http://www.movescount.com/fi/moves/move33301271