Keravan Kevätpolkaisu 18.5.2014 - Kuntoajojen voitto!

Pyöräilyn kuntoajot ovat viimeisinä vuosina kasvattaneet osallistujamääriä, kuin myös itse tapahtumia on tullut kalenteriin lisää. Vaikka virallinen nimi onkin kuntoajo, ajavat pääjoukon kuskit kuitenkin aina kilpailumielellä. Kuntoajojen pääjoukossa on yleensä aina mukana Suomen lisenssikuskeja ja yleensä onkin niin että näissä saatetaan ajaa kovempaakin kuin maantiecupin kisoissa. Talman koululle oli aurinkoisena sunnuntaipäivänä löytänyt lukuisa määrä myös Elite -kuskeja, vaikka samaan aikaan Tampereella kilpailtiin cupin pisteistä raatelevalla Pyynikin radalla. Talmaan oli löytänyt yhteensä peräti n. 250 ketjunpyörittäjää nauttimaan kesäisestä säästä ja hakemaan punoitusta paljaille käsivarsille sekä pohkeille. Keravan kevätpolkaisun järjestelyt menivät nappiin. Järjestäjän hoitamat moottoripyöräkuskit sekä poliisi turvasivat pääjoukon menoa hienosti.

ACT:ltä oli mukana lähes koko joukkue, josta sporttipäällikkö oli enemmän kuin tyytyväinen. ”Kalusto ja kuskit ehjänä maaliin” kaikui jälleen lähtöalueella, kun kuskit valmistautuivat polkaisuun.

ACT:n kuskit ja sporttipäällikkö ryhmäkuvassa. Kuva: Pauliina Arrenius

Muutama minuutti ennen starttia oli hyvin aikaa seurustella, vaihtaa kuulumisia ja hioa taktiikkaa. Kuva: Pauliina Arrenius

Startti tapahtui 11:00 ja saattoajo mentiin ACT kuskien (Juha, Tuukka ja Jani) johtamana. Vapaan vauhdin alkaessa tuntui monella kuskilla olevan kevättä rinnassa, kun vauhdinpitäjät näyttivät vaihtuvan lähes telaketjuperiaatteella ja alussa vauhtimittari pysytteli pääjoukossa pidempään n. 50 km/h tuntumassa.

Juha, Jani ja Tuukka saattoajossa. Kuva: Ismo R

Reilun puolen tunnin ajon jälkeen Juha teki aloitteen ja lähti hirmuiseen vastatuuleen irti, CCT:n Kemppainen ja myöhemmin ex -ACT, nykyinen CCT Lawson liittyivät seuraan. Johnilla tuntui olevan menohaluja, mutta Juha oli saanut harjoituksensa tehtyä jo n. 10 min jälkeen ja pääjoukko poimi tämän pienen porukan suojiinsa. Toinen hatkaporukka syntyi hieman ennen ensimmäisen kierroksen täyttymistä, noin 40 km:n kohdalla. Porukassa oli myös ACT:n Jani, seuranaan hallitseva M-30 Suomen mestari Huovilainen ja CCT:n seurakaverinsa Rinkinen. Kolmen miehen hatka kesti yllävänkin pitkään, noin 15 km:n ajan. Ryhmän koostumus sopi hyvin isolla ja vahvalla joukkueella mukana olleelle CCT:lle ja tietenkin ACT:lle. Olihan nyt edulliset matkaliput varmistettu takaa ajavassa junassa näiden tiimien miehille. Tässä välissä myös Tuukka ajeli yksin hatkaporukkaa kiinni noin 4 km:n ajan, liittyäkseen mukaan hatkaan. Jalkaa tuntui Tuukalla olevan tässä vaiheessa sen verran ettei pääjoukossa ajelu kiinnostanut. Kun karkulaiset oli saatu viimein kiinni Akilleen vahvan Sztiskon toimesta, vauhti hieman tasaantui, mutta kiihtyi jälleen noin 25 km ennen maalia. Ex-ammattilainen Kimmo Kananen oli varmasti jokaisen pääjoukon kuskin merkkaama ajaja, jolla kirikykyä varmasti riittää. Eipä aikaakaan kun Kananen teki aloitteen hurjalla kirillä 70 km:n kohdalla. Tähän eivät pääjoukon eväät riittäneet vaan pääjoukko tyytyi seuraamaan Kanasta katseellaan.

Nykyinen kuntopyöräilijä, ex-ammattilainen, Kimmo Kananen näytti, että pyörä kulkee vieläkin. Kuva: Ismo R

Antti ja Juha ehti kamerankin löytää, Tommi seuraa. Kanasen kiinniajosta ei näyttäisi olevan pojilla huolta. Kuva: Ismo R

Jani totutusti hyvissä asemissa, Juha katselee, että ketkä tällä kertaa yrittävät. Kuva: Ismo R

Tuukka pitää paikkaa ja Tommi hyvin mukana. Kuva: Ismo R

Pääjoukossa poljettiin kovaa ja Kanasta ei haluttu päästää karkuun. Pääjoukko teki töitä ja Kananen otettiin kiinni noin viisi kilometriä hänen kirinsä jälkeen. Tässä kohtaa Tuukka oli hyvissä asemissa pääjoukon ensimmäisten joukossa. Juha, Jani, Tommi ja Antti tulivat myös pääjoukon mukana. Pian tämän jälkeen alkoi CCH kuskin yksinäinen kiri. Hänet päästettiin vielä hatkaan. Noin kahden minuutin kuluttua Tuukka nousi pääjoukon kärkeen alkaen ottaa CCH:n kuskia kiinni, johon hän saikin kohta muitakin apuvoimia. 15 km ennen maalia CCH:n kuski oli vielä yksin johdossa ja hänen takanaan alkoikin tapahtua! Tuukka huomasi tässä tilaisuuden päästä karkuun pääjoukolta muutaman kuskin kanssa. Tuukka tosin tiputti pian nämä kaksi kuskia tästä takaa-ajoporukasta ja lähti ottamaan CCH:n kuskia yksin kiinni noin 12 km ennen maalia! 82 km:n kohdalla juuri kun Tuukka oli saamassa CCH:n kuskia kiinni, ampui Kananen suoraan Tuukan takarenkaaseen! Muita kuskeja ei tässä kohtaa enää näkynyt. Kolmen miehen hatkassa olisi hyvät mahdollisuudet hyville sijoituksille.

Pääjoukon ja hatkaporukan väliin lähti Nikkilässä vielä kahden hengen väliporukka. Näitä kahta karkulaisporukkaa yritti kiskoa kiinni pääasiassa CCT:n vanha joukkue, Lawsonin vetäessä 53-11 välityksellä hirmuista vauhtia. Kolme kuskia kärjessä ajoivat siistiä telaketjua. 3 km ennen maalia CCH:n kuskilta katkesi selkä ja nyt oli tiedossa että Tuukka ja Kananen menisivät loppukirikamppailuun. Viimeiseen mutkaan tultaessa, ennen ylämäkimaalisuoraa, oli Tuukka johdossa. Muutaman kerran Tuukka katseli molempien olkapäidensä taakse milloin Kananen laittaisi luukut auki. Koska näin ei tapahtunut, päätti Tuukka tehdä aloitteen noin 120 m metriä ennen maalia. Hän laittoi jalat liikkeelle ja jätti Kanasen maaliin tultaessa noin 30 metrin päähän! ACT:n Jani ja Juha olivat tyytyväisiä nähdessään Tuukan olevan irti ja saivat hyvän kyydin Nikkilästä viimeiseen risteykseen. Juha tuli maaliin kuudentena, ollen pääjoukon kirissä vahvin, saaden väliporukasta hyytyneen Virolaisen Janis Kunnapin lähes kiinni ja Jani oli 16 ja vahvaa sekä varmaa suoritustaan jatkava Tommi 19. Myös kovasti kehittynyt Antti pysyi pääjoukossa lähes maaliin saakka. Lopun veto oli Antille vielä tässä vaiheessa liikaa ja hän tuli pääjoukon jälkeen maaliin, ollen 33. nopein. Tuukan voitto, Juhan 6. sija ja Janin vahva ajo varmisti ACT 1 -tiimille myös joukkuevoiton! CCT:n väkivahva elite -tiimi kukistettiin ja hatkassa ei ollut joukkuekilpailussa mukana olleita.

Vasta vuosi sitten pyöräilyn aloittanut ja hurjaa vauhtia kehittynyt Joni pysyi hienosti alun hirmuisen vauhdin pääjoukon mukana n. 40 km kyltille saakka, jatkaen matkaa tästä pienemmässä ryhmässä. Jonin matka päättyi harmillisesti rengasrikkoon. Huoltaja Ismo oli jakanut vaihtokiekot muille kilpakumppaneille ja paikkalitku ei tukkinut renkaaseen tullutta reikää, vararenkaan puuttuessa, Jonin oli odoteltava raatoautoa pitkään. Lieneekö kilpailunumero 13 kiinnittämisellä oikeaan kylkeen ollut osuutta Jonin huonoon onneen?

Tempo- Teemu oli käynyt tyhjentämässä jalkansa lauantaina 50 km mittaisessa Mustion temmossa, ollen kilpasarjalaisista nopein. Tyhjällä jalalla pääjoukon vauhti oli liikaa ja sijoitus 55., Christian 70., Janne 73., Tuomas 74. ja Aridani 95.

Naisten sarjaan ACT Ladies sai sairaalassa toipuvaa Marikaa lukuun ottamatta koko tiimin paikalle. Tuloslista onkin varsin komeaa luettavaa. Michaela oli hienosti 2., Lotta 5. ja Maija 10. Ensimmäiseen ajanotolliseen kuntoajoon startannut Riina oli 11. ja Susanna 12. Alun perin 45 km matkalle ilmoitettu Kaarina oli 36. Kaarina paikkasi Marikaa 90 km matkalla ACT Ladies 2 -tiimissä.

ACT Ladies 1 -tiimi, jossa polkivat Michaela, Lotta ja Riina, voittivat upeasti naisten joukkuekilpailun!

Tuukka podiumilla. Tuuletuksiin on haettu varmuutta ja näyttävyyttä rullaluistelupuolelta, mm. Berliinin marathonilta 2013. Kuva: Ismo R

Ensi viikonloppuna taistelu maantie cupin pisteistä jatkuu Hikiällä ja ACT on ilmoittanut AHH -etappiajoon pienen, mutta laadukkaan kolmen hengen joukkueen: Tuukan, Juhan ja Janin.

Tulokset: http://www.tulospalvelu.profiili.fi/SIRA_Files/downloads/SAAPUNEET/2014/kerava_18.5.htm

Maaliintulovideo Youtubessa: https://www.youtube.com/watch?v=4xwCmPyX22U

Tässä lisää Ismon ottamia kuvia

Viralliset tulokset Kevätpolkaisun sivuilla