AHH Etappiajot 24.-25.5.2014

Maantiecupin kilpailukalenterissa oli vuorossa kauden toinen etappiajo Hausjärven Hikiän kylässä, jossa oli sangen hiostava keli. Lämpötila lähenteli +30C auringon porottaessa taivaan täydeltä. ACT sai paikalle vahvan aika-ajajan ja mäkimiehen Janin, kovassa nousukunnossa olevan Tuukan ja kehnon mäkimiehen Juhan.

Etappiajot koostuivat lauantaiaamuna ajetusta n. 2,3 km mittaisesta prologista, joka ajettiin ikävästi suoraan vastatuuleen ja raatelevaan Hikiän isoimpaan nousuun päättyen. Iltapäivällä vuorossa oli n. 60 km etappi, joka ajettiin neljänä kierroksena. Salpausselän harju ylitettiin jokaisella kierroksella kaksi kertaa ja suurin osa reitistä oli epämiellyttävää sivutuulta. Sunnuntaina ajettiin toinen etappi, jossa ajettiin neljä kierrosta. Reitti sisälsi myös lauantain tapaan todella raatelevan nousun jokaisella kierroksella. Etapin pituudeksi järjestäjä oli ilmoittanut 94 km, mutta Juhan Garmin näytti ajon päätteeksi n. 99 km.

Juha ja Jani saapuivat Porvoon suunnalta omalla kyydillä, kun Tuukka taas saapui lähes suoraan kilpailupaikalle Saksan viimeistelyleiriltä. Jani oli vapautettu navigointivastuusta Nurmijärvi GP:n lähtöpaikalle sattuneen pienen pummin johdosta. Janin autokunta oli päätynyt paria viikkoa aikaisemmin Riihimäen Kiljavantie 6 -osoitteeseen ja kuin ihmeen kaupalla tämän autokunnan kuskit ehtivät rauhalliselta omakotitaloalueelta ajoissa Nurmijärven Rajamäellä sijainneelle lähtöalueelle. Juha hoiti suunnistamisen Hausjärven Hikiän kylälle varmuudella ilman karttaan vilkuilua. Olihan Juha onnistunut nappaamaan n. 11 vuotta aikaisemmin SAKU:n suunnistuskisoista pronssisen mitalin tuulihousut ja vanhat sisäpelikengät jalassa.

Kilpailujärjestäjä lähetti raatelevalle prologin reitille ensimmäiseksi ACT:n edustusmiehistöstä Tuukan. Kellot pysähtyivät aikaan 3:55,9. Tämä aika oikeutti kilpasarjassa sijaan 9. Jani täytti tiimin sisäiset odotukset vahvasta ajosta ja pysäytti kellot aikaan 3:48,4. Janin aika oli kolmanneksi nopein kilpasarjalaisista yhdessä saman ajan ajaneen GIF:n Malviniemen kanssa. Viidenneksi viimeisenä cupin sijoituksensa perusteella matkaan lähetetty Juha oli odotuksien mukaan hidas vastatuulessa ja ylämäessä. Kello pysähtyi vasta ajassa 4:05,0, joka oikeutti sijaan 27. Vappuna syötetyt munkit aiheuttivat ilmeisesti vieläkin ylimääräistä ilmanvastusta.

Prologin ja ensimmäisen etapin välissä ollut loputtomalta tuntunut tauko vietettiin Hikiän nähtävyyksien katselun lisäksi tutustuen iltapäivän reittiin. Tutustumisajossa reitin todettiin olevan osittain melko kehnossa kunnossa. Tiedossa olisi siis Hikiä-Roubaix -tyyppinen suurklassikko. Samalla reitillä ajetaan myös juhannuksen jälkeen arvokisoja ja jaossa on siniristipaita. Toivottavasti pahimpia kohtia saadaan siihen mennessä hieman korjailtua raatelevalle 216 km matkalle uskaltautuvien iloksi.

Jani ja Tuukka starttasivat hyvin mennen prologin ansiosta eturivistä. Juha tyytyi starttaamaan hieman kauempaa. Tiimin Maija ja Tommi olivat saapuneet seuraamaan kilpailua osallistumisen sijaan ja antoivat viime hetken vinkkejä Juhalle ennen starttia.

Tuukka ja Jani valmiina lähtemään kuoppaisille teille. Kuva: Jari Birling.

Jani hyvissä asemissa. Kuva: Jari Birling.

Kilpailun aikana Tuukka ja Jani ajoivat koko matkan pääjoukon kärjessä ja Juha piilotteli kirivaihdettaan. Viimeiselle kierrokselle lähdettäessä Tuukka oli toisena ja näytti hyvävoimaiselta. Tuukka pysyikin pitkän aikaan ensin toisena, veti pääjoukkoa muutaman kilometrin ajan ja hetken oli pienessä hatkassa. Maalissa olisi jälleen loppunousu johon olisi reidet piiskattava kirivaihteelle. Viimeiset 3 km mentiin erään CCH:n kuskin ja Tuukan kissa ja hiirileikin merkeissä. Pääjoukko tuli heti heidän kintereillään. Lopulta noin 400 m ennen maalia muitakin kuskeja nousi heidän rinnalleen ja Kauhajoen Karhujen Vainionpää isoimmalla kirillään maalia kohti. Tässä kohtaa pääjokukko oli hieman jo jäänyt. Tuukan kivunsietokyky kesti ja hän tuli toisena maaliin aivan Vainionpään takarenkaassa! Tästä olisi hyvä jatkaa etappiajoaja 8 s hyvistyspisteiden turvin. Jani ja Juha rullasivat pääjoukossa sumpussa maaliin, vältellen turhaa kolarointia.

Kilpailun viimeinen etappi starttasi vasta reilusti sunnuntai-iltapäivän puolella. Lienee Hikiällä yöpyneille pitkämatkalaisille tullut vilkkaan oloinen kylänraitti tutuksi. Matkalla kilpailupaikalle tuli reilusti ja Hyvinkäällä oli huhun mukaan tullut jopa rakeita. Sää kuitenkin selkeni ennen starttia ja kilpailu käytiin sangen hiostavissa olosuhteissa.

Jani ja Tuukka valmiina sunnuntain etapille. Miehet näyttävät tyytyväisille tien kuivuttua nopeasti sateen jälkeen. Kuva: Ilse C. Holm.


Sunnuntain etapista hyvityssekunnit olivat jaossa lauantain tapaan ja Juha lähti saalistamaan lauantain epäonnistumisen jälkeen niitä, jotta tilanne kokonaiskisassa paranisi edes hieman. Jokaisella kuskilla varmasti painoi jalassa vielä edellisen päivän ajot, joten hatkoja ei juurikaan nähty, vaikka yritystä tuntui koko ajan olevan. Etenkin IK-32 iso joukkue yritti isolla joukkueella hienosti.

IK-32 miehet pitää vauhtia. Kuva: Ilse C. Holm.

Kilpailun kolmas kymppi ajettiin hyväpintaisella Hikiäntiellä hurjalla 46,1 km/h keskinopeudella myötätuuleen. Tässä vaiheessa myös Juha kävi availemassa hieman reisiään ja teki muutamia vetovuoroja.

Porukka pysyy siististi omalla kaistalla, kunhan vauhtia on tarpeeksi. Kuva: Ilse C. Holm

Jani ja Tuukka hyvävoimaisina. Kuva: Ilse C. Holm

Tuukka ja Jani tarkkailee tilannetta. Kuva: Ilse C. Holm.

Juha odottelee loppukiriä ja hymy irtoaa, kun eturengas on vielä pulleana ilmaa. Kuva: Jari Birling.


Jokaisella kierroksella n. 5 km sivutuuliosuus ajettiin erittäin rauhallisesti ja kyttäillen. Viimeisellä kierroksella, n. 14 km ennen maalia, Juhalle tapahtui valitettava rengasrikko ja perässä seurannut huoltoauto ei viitsinyt lainata Juhalle etukiekkoa, vaikka Volvon takakontti näytti olevan pullollaan kiekkoja. Pääjoukosta aikaisemmin pudonneet Lahden Pyöräilijöiden Järvinen ja IK-32 A. Rinne jäivät kohteliaasti odottamaan Juhaa renkaanvaihto puuhistaan. Tämä kolmikko ajeli maaliin keräten pisteet kokonaistilannetta silmällä pitäen keskeyttämisen sijaan.

5 km ennen maalia erilaisia irtiottoyrityksiä nähtiin, mutta mikään niistä ei riittänyt maaliin asti. Tuukka oli viimeisillä kilometreillä koko ajan 3 sakissa ja haki jälleen podium paikkaa. Maalisuoralle tultaessa tuli kuitenkin ikävästi ruuhkaa perinteisen massakirin johdosta. Tuukan sijoitus oli sunnuntain etapilla lopulta 17., jossa kaikki saivat saman ajan. Jani teki hurjasti töitä etapin aikana mutta jäi myös pääjoukon sumppuun ja oli pääjoukon 30.

Ahdasta näyttää jälleen olen massakirissä! Vahva Laine ja kokenut Vainonpää sekä kokonaiskilpailun voittanut Auvinen kirivät kovimmin. Kuva: Ilse C. Holm

Tuukalla tiukka irvistys lopun ruuhkassa. Kuva: Ilse C. Holm

Lopputuloksissa ACT:n panostus oli jälleen vahvaa luettavaa. Tuukka oli viides ja vain 1,7 s kolmannesta tilasta. Jani oli kuudes ja Juha 43. Cupin kokonaistilanteessa Tuukka ja Jani kohentelivat mukavan pistesaaliin ansiosta asemiaan kohisten.

Seuraavaksi on vuorossa vaihteeksi kilpailu Satakunnassa, 1.6 Porin Preiviikissä pidettävä legendaarinen Tarmon maantie, josta ACT:ltä on aiempia hyviä sijoituksia. Viivalle on ilmoitettu Juha, Tuukka, Tommi ja Michaela.

AHH Tulokset: http://www.tulospalvelu.profiili.fi/SIRA_Files/downloads/SAAPUNEET/2014/riihimaki_yht_24_25.5.htm

Jarin loput kuvat: http://jaribirling.kuvat.fi/kuvat/2014+AHH-ajo+HyPy+24.5

Ilsen loput kuvat: https://plus.google.com/photos/109425595603996091947/albums/6017454644660135697?hl=EN