Maantiecupin finaali Liedossa 10.8 - ACT:n pojat hakemassa tuplapisteitä tuulisella tasamaalla

Liedon maantiecupin finaaliin ACT sai viivalle neljä kuskia. Tasamaakisa houkuttelisi Juhaa toiseen peräkkäiseen voittoon Liedossa, massakiri mielessä, kun taas Tuukka mieli hatkaporukoihin. Matkalla Lietoon tiimitaktiikoita hiottiin ja tunnelma oli hyvä ennen kisaa. Sporttipäällikkö oli ohjeistanut tuomaan mukavat tuplapisteet Aviapoliksen kotiluolaan. Tommi ja Risto olivat myös mielissään lähes ammattimaisesta tiimitaktiikan luomisesta. Taktiikkaa jouduttiin tosin hieman muuttamaan kilpailun kuluessa, kun todettiin että vastatuuli oli yllättävän kova aina uudelle kierrokselle lähdettäessä ja muillakin kuskeilla oli sanansa sanottavan kilpailun käsikirjoitukseen. Matkan pituus oli 79 km ja kierroksia 5 kpl.

Ensimmäisillä kolmella kierroksella Tuukka säästeli, kun taas Juha ja Tommi kävivät tekemässä hieman vetohommia ja ollen pienimuotoisissa hatkoissa mukana ensimmäisellä kierroksella. Risto joutui heivaamaan kisan kesken ensimmäisen kierroksen jälkeen kesäflunssan vaivatessa. Ensimmäisen kierroksen lopulla, tiimin kiriexpertti Juha oli vaikeuksissa ja lähes tippui porukasta. Tuukka piti huolen siitä, että kirimies saatiin hommattua porukkaan takaisin.

Ensimmäisellä kierroksella sattui myös harmillinen kolari kortteliosuudella, jossa tiettävästi eräällä kokeneella kisaajalla oli käynyt erittäin huono tuuri, leuka murtui ja hampaita poikki. ACT toivottaa mahdollisimman pikaista paranemista Porin suuntaan, tosin purukaluston uusiminen on tuskastuttavan pitkään kestävää puuhaa.

Neljännellä kierroksella Tuukankin jalat alkoivat lämpenemään, joka toteutui muutamilla irtiotoilla herätellen pääjoukkoa kovempaan ajoon.

Tällä kertaa kilvan kisassa saatiin todeta kahden miehen yllättävänkin vahva hatkayritys. Rauman seudun pyöräilijöiden vahvaksi tiedetty Aki Sund ja Närpiö Kraftin (ACT:n pojille tuntematon) kestäväksi osoittautunut Jari Niemelä olivat karussa noin kolmannen kierroksen puolesta välistä aina viimeisen kierroksen alkuun asti. Välillä tosin tuntui siltä, että hatkamiehiä ei saataisi kiinni, koska pääjoukon meno tuntui väliin laiskalta ja karkulaisia ei edes näkynyt pitkistä suorista huolimatta. Kilpailun tuomarikin kävi moittimassa kilpasarjalasia laiskasta vauhdista ja pelotteli, että M-40 sarja ajaa kilpasarjan lähdön pian kiinni.

Neljännen kierroksen alkuun tuomaria pelästyneen Tuukan tekemät kiihdytykset, joissa Tommi ja Juha olivat mukana, saivat pikkuhiljaa muunkin pääjoukon tajuamaan tilanteen, että karkulaiset on saatava kiinni. Koko pääjoukko ajoi karkulaiset kiinni ällistyttävällä telaketjuvetoperiaatteella, jota kesti lähes yhden kierroksen ajan! Viimeiselle kierrokselle lähdettiin tarkkailutilanteessa. Juha odotteli vahvaa kiriään taaempana ja Tuukka eturivin tuntumassa hakemassa irtiottoja.

Massakiriin päättyneessä kisassa Juha otti voiton ällistyttävillä teholukemilla! Hieno Garminin mittari oli tallentanut ensimmäisen 2 kW rajan puhkaisseen tehopiikin. Tuukka tuli samalla ajalla maaliin viidentenä, hieman ehkä huonosti sijoittuneena kirivaiheessa. Tommi ylitti maaliviivan 23. nopeimpana.

Taiston tauottua, Juhan oli kiiteltävä CCH:n vahvaa Ikosta. Porvoon ajot voittanut ja muutenkin vahvasti läpi kauden ajanut Ikonen lähti vetämään uskaliaasti kaukaa leadouttia seurakaverilleen Mäkelälle. Juha kuitenkin huomasi tämän ja kiihdytti kiinni Mäkelän takarenkaaseen. Ikosen tekemän uskaliaan ja kovan vedon jälkeen avasi Mäkelä oman kirinsä. Kovaan sivuvastaiseen tuuleen käydyssä kirikamppailussa Mäkelältä jäi tuulensuojan puoli auki ja Juha hyödynsi tilanteen. Näin Juha uusi Liedossa viime vuonna tulleen ensimmäisen voittonsa, massakirissä, kuinka muutenkaan?

Maalikameran kuvaa. Juhalle selkeä voitto. Kuva: www.aika-bussi.fi

Juha on saanut harjoitella tuulettamista tänä kesänä ja Tuukkamaista varmuutta alkaa hieman jo tulla. CCH:n Mäkelä ja Silden Juhan seurana podiumilla. Kuva: Tuukka.

Cupin finaalissa oli arvoisensa palkinnot.

Juha Parviainen

Sami Kuusela

Akilles

DNS

Kilpailun jälkeen oli sporttipäällikkö puhelinneuvottelussa syystäkin tyytyväinen, sillä olihan ACT:n pojat rohmunneet mukaansa yhteensä peräti 64 pistettä. Lisäksi miesten tiimin sisällä oltiin tyytyväisiä, sillä terävin menestys oli viimeaikoina vältellyt ACT:n poikia, kuin ihmiset ruttoa keskiajalla. Ja pientä lisäpainetta tuotti tieto myös siitä, että keväällä ollut poikien lähes joka viikottainen podiumputki oli katkennut pahasti. ACT Ladies –tiimiläiset taas olivat alkaneet rohmuamaan seurajohdon lanseeraaman ”naisten vuoden” kunniaksi podiunsijoituksia viikottain oikein urakalla.

Kun maantiecupin yhteispisteet saatiin laskettua kasaan tuli varmistus tiimin omiin laskelmiin, joiden mukaan Tuukan loppusijoitus cupissa oli 5. ja Juhan 7. Tuukka on päivystänyt koko viikon postilaatikkonsa vieressä odotellen kutsua ajamaan ensi kesäksi kivenkovaan Elite -luokkaan.

Kokonaiscupin voitti kilpasarjassa Petri Hyppönen, OTC , 151 pistettä, vahva Johan Nordlund, Kaupin Kanuunat oli toinen, 133 pisteellä,  kova kirimies Tommi Ikonen, CCH kolmas, pistein 115. OTC:n Pekka Kähkölä 4. pistein 108 ja meidän Tuukka siis 5. 106 pistettä, kiusallisen leikkurin viedessä 3 pistettä pois. CCH:n Mäkelä oli 6. 102 pistettä ja Juha 7. 101 pistettä. Turun Urheiluliiton V-P Laine 8. 99 pisteellään, Kauhajoen Karhu Arto Vainionpää 9. 92 pisteellään ja 10. oli IK-32 Mikko Auvinen, 74 pistettä.

22 pistettä kerännyt Jani oli 36. loppupisteissä, Teemu 17 pisteellään 49. Robin 12 pisteellään 63. Tommi 8 pisteellään 73. ja Risto 2 pisteellään 117.

Naisten eliteluokassa ACT Ladies -tiimin Michaela keräsi 37 pistettä, ollen 23. loppupisteissä ja Maijalle pisteitä kertyi 7 ja loppusijoitus 31.