Länsi-Uudenmaan Tempo 17.5.2014

Eräänä kauniina, aurinkoisena lauantaipäivänä triathlonisti Teemu T suuntasi huoltojoukkoina toimineen Michaelan kanssa läntisen Uudenmaan kauniisiin maisemiin. Teemu oli saanut edellisellä viikolla tiedon siitä, että Mustiossa olisi tuona päivänä aika-ajon erikoismiesten kokoontuminen, joten paikan päälle olisi lähdettävä, oikeanmerkkinen pyörä tiukasti kyydissä, tarkastamaan omaa kuntoa.

Leppoisaa lämmittelyajoa Mustion postikorttimaisemissa. Kuva: Michaela

Kisapaikalle löydettiin hienosti opastekylttien avulla, ja kisakeskuksena toiminut Mustion VPK tarjosi varsin erinomaiset puitteet Länsi-Uudenmaan Tempoon osallistuville. Noin 50 km:n pituinen temporeitti Salontietä Kiskoon ja takaisin ei alustavien tutkimusten perusteella tulisi olemaan kaikista helpoin, sisältäen paljon loivia ja pitkiä nousuja sekä laskuja. Aurinkoisessa säässä starttia odotellessa eräs Teemun kilpakumppani tokaisikin: ”tällä reitillä kun on kerran tempoa ajanut, ei muut tunnu enää miltään”. Michaela seurasi pelonsekaisin tuntein kun Teemu lähti käskystä ajamaan kohti ensimmäistä ylämäkeä.

Nopean näköistä kalustoa ja kuskia lähtövuoroa odottamassa. Kuva: Michaela

Teemu ampuu liikkeelle. Kuva: Michaela

Mutta Teemu luotti omiin kykyihinsä ilman tehomittareita tai aerokiekkoja. Ensimmäisen 5km jälkeen Garmin ilmoitti keskinopeudeksi 40km/h. Sykkeiden hakatessa tasaisesti 170bpm korvilla kävi mielessä, että jaksaakohan tätä tehoa loppuun saakka? M40 sarjassa startannut Saarenpään Sami tokaisi ennen omaa lähtöään, että mennessä on myötäinen ja palatessa vastainen. 15 kilometrin kohdilla vauhti hidastui huomattavasti mäkisen maaston ja vastatuulen johdosta ja mielessä kävikin, että vanha kettu olisi pelannut henkistä peliä lähdössä. Koska lähtöaika oli Eliten ensimmäinen, oli selvä, että takaa tultaisiin ja kovaa. Mennessä tuli yksi päänahka saatua itsekin.

Kääntöpaikka oli sijoitettu taktisesti erittäin jyrkän nousun päälle, josta olisi hyvä kelata takaisin käännyttäessä vauhtia. Lähtöpaikalla kuultu vinkki tuulen suunnasta osoittautui kuitenkin todeksi ja paikoin alamäissä sai tehdä enemmän työtä pitääkseen vauhtia yllä kuin mäkiä noustessa. Loppua kohden lievää väsähtämistä oli jälkikäteen havaittavissa Garmin datan perusteella. Yllätyksenä tuli kuitenkin "1km" -kyltti 47km kohdalla, vaikka reittiä oli alunperin mainostettu 50km mittaiseksi. Valitettavasti tuo kyltti oli sijoitettu erittäin loivan nousun jälkimmäiselle puoliskolle ja loppukiri toteutuikin lähinnä vain vapaarattaan hurinana.

Teemun Cervélo ylitti maaliviivan ajassa 1:13:49, ja oma mittari näytti matkaksi reilut 48 km, joten keskinopeudeksi muodostui 39,2 km/h. Tällä suorituksella olisi irronnut voitto kilpa-luokassa, mutta osanottajien vähyyden vuoksi kilpa oli päätetty yhdistää Elite-luokkaan, joten sijoitus jäi siinä seurassa odotetusti häntäpäähän. Mutta tulevaisuudessa odotettavissa on parannuksia aika-ajotuloksiin kalustoon satsaamalla ja kuskia kovettamalla, joten luottavaisin mielin mennään eteenpäin!

Tulokset: http://www.tulospalvelu.profiili.fi/SIRA_Files/downloads/SAAPUNEET/2014/mustio_17.5.htm