ISM Mäntsälä 16.8.2014

Kansalliset ikäluokkien SM-kilpailut ajettiin Mäntsälässä, jossa M30-sarjassa mukana oli Tuukka. Kisakeskuksella järjestelyt olivat kunnossa ja sijainti oli Vanhan lahdentien varrella, Lahnuksentiellä. Lähdössä Tuukka oli eturivissä, noudattaen tutuksi tullutta ACT:n sääntöä ”paukusta hatkaan”.  Saattoajoa ajettiin 6 km ennen vapaan vauhdin alkua. Vapaan vauhdin alkaessa johdossa keikkui Toppari, Kouvolan mies ja Tuukka. ACT:n sporttipäällikkö oli tosin Tuukkaa ohjeistanut, että vetohommia ei tarvitsisi tehdä sillä isoista tiimeistä oli useita kuskeja mukana jotka saisivat telaketjun pyörimään.

Kilpailukeskus. Kuva: J Birling.

Kilpailumatka oli yhteensä noin 143 km mittarin mukaan, jossa ajettiin ensin 6 km:n saattoajo ja tämän jälkeen kolme noin 47 km:n kierrosta. Ensimmäisen kierroksen Tuukka päätti tarkkailla tilannetta ensin pääjoukon keskeltä ja lopulta loppupäästä. Ensimmäisen kierroksen puolivälin jälkeen pystyi toteamaan, ettei isompaan hatkayritykseen löytynyt kuskeja. Ensimmäisen kierroksen loppupuolella kaksi kuskia olivat kuitenkin saaneet tehtyä pienen irtiottoyrityksen. Tästä pääjoukko ei kummemmin hätkähtänyt vaikka ero kasvoi lähes kolmeksi minuutiksi. Pääjoukko sai telaketjuvedon päälle, tosin hieman nihkeästi, jolla karkulaiset saatiin lopulta kiinni. Toinen jälleen kahden miehen hatkayritys tapahtui toisen kierroksen loppupuolella. Näillä kuskeilla ero oli enimmillään 1m 40 s pääjoukkoon. Noin viisi kilometriä ennen maalia pääjoukko sai karkulaiset kiinni.

Tuukka tarkkailee tilannetta. Kuva: J Birling.

ACT:n sporttipäällikkö oli myös saapunut katsomaan kuinka Tuukka pärjää kovassa seurassa. Seuraavassa sporttipäällikön tunnelmia kilpailusta:

”Omien etuautovuorojen jälkeen ehdin katsomaan M30- sarjan lähtöä kolmannelle kierrokselle. Kovassa ja nimekkäässä porukassa noin 10 -15 sijoilla Tuukka levollisen oloisena ja rentona hymyili ja moikkaili. Silloin tuli tunne, että nyt on asiat hienosti. Oikein kylmät väreet puskivat pintaan. Kesän upeat ajot antoivat tästä osviittaa. Nyt oli odotettavissa jotain hienoa. Piinallisen tunnin ja vartin kuluttua porukka lähestyi maalia. Saapuminen nähtiin jo noin 1,5 km ennen maalia. Koko porukka nipussa. Odotettavissa oli huima massakiri. Sitten parisataa metriä ennen maalia Tuukka repäisi 10-15 metrin eron pääjoukkoon nimiä ja kuvia kunnioittamatta. Siinä vaiheessa huuto alkoi yleisössä ja kaikki kannustivat omiaan. Tuukan kiri ei ihan kestänyt, joten peesistä porukkaa meni ohi. Tuloksena 15. sija pääjoukossa samalla ajalla. Oli kuitenkin huima suoritus Suomen parhaimmiston porukassa. Se oli niin lähellä. Tuukka harmitteli, että innoissaan aloitti kirin 50 metriä liian aikaisin. Kuitenkin Tuukan ajo tänään kuuluu ACT:n tämän vuoden huippusuorituksiin.”

Viimeisiä kauden kilpailuja viedään ja jäljellä ovat aluemestaruus 26.8 sekä TDH 31.8. Tour de Helsinkiin ACT laittaa kilpasarjaan Juhan, Tuukan ja Riston.